top of page

De vrouw achter RecruitmentLab

Aan het roer van ons RecruitmentLab schip staat een enthousiaste, ambitieuze onderneemster: Silvie Van de Reviere. Waar ze met RecruitmentLab voor staat en hoe ze als zelfstandige vrouw en mama alles met passie combineert? Je leest hier het verhaal van Silvie.

Hoe is RecruitmentLab ontstaan?

In 2011 heb ik Soulmedia opgericht: een reclamebureau, met één werknemer in de bureauruimte van ons huurhuis. Het waren moeilijke tijden, want de reclamesector stond zo hard onder druk en dus ook de marges waardoor je onmogelijk kon groeien als bedrijf. De business was in handen gekomen van enkele grote mediacentrales in Brussel, en de kleintjes moesten duidelijk plaatsmaken.

 

Op dat moment zat mijn echtgenoot in de rekruteringssector waarbij hij mensen zocht om te plaatsen bij klanten. Hij zat geregeld met de handen in het haar, omdat er bijvoorbeeld bijna niemand kwam opdagen op de georganiseerde jobdagen. Ik vergeleek dat met de door Soulmedia succesvol georganiseerde opendeurdagen voor onze klanten, waarbij we verschillende kanalen inzetten, en gaf hem tips mee. Hij paste ze toe en de jobdagen werden inderdaad een succes. Het kwam eigenlijk neer op employer en job branding avant la lettre.

Silvie - case leiderschap bij vrouwen.jp

De rekruteringswereld fascineerde me, maar de werkwijze vond ik zo bizar. Ik vroeg mijn echtgenoot geregeld ‘Wat? Zijn die klanten akkoord om duizenden euro’s te betalen wanneer jij die ene juiste kandidaat bij hen plaatst?’ Dit voornamelijk omdat wij, Soulmedia, destijds ettelijke uren spendeerden om reclamecampagnes op te zetten in ruil voor een klein percentage als commissie… en zo is RecruitmentLab in 2013 geboren: de spin-off van een communicatie en rekruteringskantoor. Maar god wat was het niet simpel om klanten duidelijk te maken dat het voor hen zoveel beter zou zijn om te investeren in job branding, in plaats van die duizenden euro’s te betalen bij plaatsing. Ik vind het nog altijd ongelooflijk hoe sceptisch ze er in het begin tegenover stonden, de nood aan ‘zekerheid’ in deze sector was echt groot. Ze waren bereid om méér te betalen indien de kandidaat tekende.

 

Ik ben nooit afgestapt van mijn geloof in branding, en heb vaak reclamebudgetten geïnvesteerd en eigenlijk een bepaald risico genomen. Gelukkig zijn we nu in een tijd gekomen waar termen zoals ‘employer branding’ meer en meer bekend in de oren klinken en daar ben ik heel erg blij mee! Tenslotte zijn kandidaten net zoals consumenten: ze willen in de verleiding gebracht worden van uw bedrijf, er meer over u te weten komen om vervolgens de mensen achter het imago te leren kennen! Omdat de KMO’s me nauw aan het hart liggen wil ik hen heel graag helpen om met beperkte budgetten via de juiste kanalen de geschikte doelgroep te bereiken. Daarom hebben we recentelijk, na heel wat onderzoek, een rekruteringspakket gelanceerd waarbij we aan de hand van een maandelijkse investering zorgen voor een optimale visibiliteit én de instroom garanderen van kwaliteitsvolle kandidaat medewerkers. En ja, het geeft uiteraard wel voldoening dat het aanslaat wat volgens mij komt doordat de nood die er is en de laagdrempeligheid van het pakket.

61336465_833892400324137_298575958941840

Waar haal je het meeste voldoening uit in je rol als zaakvoerster?

Voornamelijk eigenlijk uit het team op zich, de collega’s dus, wetende dat ze net als ik ook vooruit willen. Onze teambuilding activiteiten zijn altijd tof, soms avontuurlijk, soms gezellig, maar altijd lachen geblazen! Ik geniet er ook van om af en toe los van het werk samen leuke dingen te doen, zo gingen we onlangs naar de backstreet boys, maar af en toe eens iets gaan eten doen we uiteraard ook wel! Je mag de werkplek creëren waar je zelf altijd al had willen werken, en dat is net zo fijn aan deze functie! En uiteraard is het super om te zien hoe een ruw idee ineens vorm krijgt. En ik kan je vertellen, ik heb wel wat ideeën (lacht). Met andere woorden, dat ik de vrijheid heb om te ondernemen en zo de wereld te creëren waar ik zelf graag werk...

Silvie RecruitmentLab.jpg


 

Verder liggen jongeren/kinderen me ook nauw aan het hart en zou ik graag een platform uitbouwen om hen nog beter te begeleiden in hun studiekeuze, of zelfs meehelpen om een school uit te bouwen. Ik vind namelijk dat we in Vlaanderen qua onderwijs nog zoveel tekortkomingen hebben, of beter nog zoveel opportuniteiten laten liggen! Al heb ik zeker geen ambitie om in de politiek te stappen. Ik zou me te veel opjagen omdat het veel te traag gaat (lacht).

 

Welke tips geef je graag mee aan vrouwelijke zaakvoersters of vrouwen in leidinggevende rollen?

 

Zit er niet mee in om taken uit te besteden. Dat is voor ons vrouwen niet altijd evident. We hebben een beetje de mindset van ‘kijk eens hier hoeveel wij vrouwen gedaan krijgen op een dag' (lacht). Maar dat heb ik wel geleerd na mijn burnout. Ik kon het niet opbrengen om gewoon thuis te zitten tijdens die periode want dat gaf me nog meer stress. Ik heb toen dus beslist om gewoon verder te werken maar op de voorwaarde dat ik de taken die een domper waren op mijn energie zou uitbesteden. Mijn beste vriendin heeft het ook meegemaakt en door haar takenpakket aan te passen, is ze er stilaan bovenop gekomen. Dat valt voor mij onder ‘durven om hulp te vragen’ en daar zeker en vast niet mee inzitten. Ik heb nu meer energie als ooit tevoren. En uiteraard ‘durf groots te dromen’ daar is niks mis mee, integendeel!

Heb je het gevoel dat je als leidinggevende vrouw harder moet werken dan mannen om aan credibiliteit te winnen?

 

Eigenlijk wel ja, al is dat waarschijnlijk inderdaad gewoon een ‘idee’, of beter een ‘gevoel’, want uiteindelijk zou het niet mogen hé? Ik denk dat wij, ondernemende vrouwen, echt alle taken moeten kunnen combineren. Dat is wat ik merk op netwerkevents, wanneer ik met gelijkgestemde vrouwen praat. Ik ben er van overtuigd dat wij, ondernemende vrouwen, beter taken kunnen combineren en efficiënter met deze taken kunnen omgaan om nog sneller succes te boeken. Maar als je rondom je kijkt, dan zie je dat we nog steeds in een wereld leven die voor het grootste deel geleid wordt door mannen. Op sommige plekken in de wereld hebben vrouwen niks te zeggen of worden ze mishandeld?! Ik zou daar toch graag verandering in zien, ja. Ik wil niet te melig klinken of respectloos naar mannen toe, maar ik geloof heel sterk dat de wereld er anders zou uitzien mochten er meer vrouwen aan de macht staan! Eén van die sterke vrouwen die ik persoonlijk bewonder is Michelle LaVaughn Robinson Obama, maar ook Angela Merkel en in ons vrouwentoilet op het werk hangt een leuke quote: ‘Of course women don’t work as men… they get it right first time’ (lacht). Maar nu serieus, ik merk wel dat de mannen uit de PLATO groep (afdeling van VOKA) mij wel zien als Silvie de businesswoman, en dat is fijn.

Ik denk dat wij vrouwen misschien ook wel té veel willen: we willen de beste mama/oma zijn, de beste vriendin, de beste vrouw, de beste onderneemster. We leggen de lat heel erg hoog voor onszelf.


Je bent mama van drie kids. Wat is voor jou de sleutel tot succes om werk en privé met elkaar te combineren?

 

Wel, eerst en vooral geloof ik niet in iets drastisch als 'werk en privé volledig gescheiden houden'. Ik denk dat dat een utopie is! Althans dat is mijn idee. Het helpt mij persoonlijk enorm om prioriteiten te stellen voor alle taken/activiteiten. Dit zowel privé als voor de business.

 

Vraag zeker om de nodige hulp alsook hier zowel privé als voor je business. Ik geef toe dat mijn ouders alles doen voor de kinderen: mijn dochtertje halen van school, mijn zonen af en toe naar hun voetbaltrainingen brengen, mijn supermama die af en toe kookt en de was doet. Daarnaast heb ik twee super lieve en goeie poetsvrouwen, dus deze maken mijn leven als business vrouw net iets gemakkelijker. Op het werk heb ik dan weer een fantastisch team met top collega’s waar ik steeds op kan rekenen. Het feit dat mijn twee zonen van jongs af zo zelfstandig zijn, helpt ook wel. Enfin, ik denk ook wel dat het vooral belangrijk is om je focus te behouden. Zo plan ik echt al mijn taken in, zowel privé als business, want voor mij is elk kwartier van de werkdag belangrijk en dan moet je voluit gaan om alles uit je uren te halen als je op het werk bent! Ik zondig hier wel eens in, vriendinnen kunnen dat beamen. Ik kan soms last-minute schuiven met privé zaken die wel eens plaats moeten maken voor business activiteiten. Ik geef eerlijk toe dat mijn business voor mij ook ontspanning is. Zo zijn we onlangs met zes vriendinnen naar Ibiza geweest voor vier dagen en ik had mijn laptop mee, maar dat vind ik niet 'erg'. Positief voordenken en gas geven is mijn motto, want zelfs op vakantie zal je me geen twee dagen na elkaar aan het zwembad liggend terugvinden (lacht).

 

Wat wil je met RecruitmentLab de komende jaren nog bereiken?

 

Aangezien ik zelf een KMO ben, wil ik heel graag de KMO collega’s nog beter helpen om hun rekruteringsproces efficiënter te laten verlopen. Ze gooien soms zoveel geld over de balk om het juiste talent aan te trekken. Dat kan en moet gewoon veel beter.

We hebben recent (na heel wat onderzoek) het perfecte pakket op de markt gebracht dat hen hierbij moet helpen. Ik moet zeggen: het slaat aan, en dat is op zich een succes op deze toch wel conservatieve en kritische markt.


Daarnaast hebben we afgelopen september de lancering gehad van ons gloednieuw dynamisch platform Talent in Vlaanderen. Daar zijn we als team toch wel heel fier op. Het is een 24/7 online jobbeurs, want we geloven sterk in de evolutie waarbij kandidaten de macht hebben en zelf kiezen voor welk bedrijf ze willen werken..
 

Graag meer te weten komen over Silvie? Voeg haar gerust toe op LinkedIn.

bottom of page