top of page

Hoe we het gênantste moment van Nafi en rekrutering linken?

Geen enkele onderneming kan nog naast digitalisering. Sterker nog, wie de trein van de steeds sneller evoluerende technologie mist, sluit wellicht voorgoed de deuren naar de toekomst. Maar, dat betekent niet dat er nergens meer een human touch nodig is. Integendeel: hoe sneller de technologie evolueert, hoe groter ook de nood aan het menselijk aspect. Ook op rekruteringsvlak blijft, de doorbraak van algoritmes en HR-tech ten spijt, een menselijke aanpak meer dan nodig



Pratwat? Pratfall-effect!


Een element dat die menselijke aanpak kan verbeteren is het “pratfall-effect”. Om te verduidelijken wat het is, verwijzen we even naar beelden van eind 2017 die door velen bekeken werden. Het zijn de beelden van de uitreiking van de prijs voor de beste atlete van de wereld. Onze nationale gazelle Nafi Thiam mocht die award in ontvangst nemen gezien haar indrukwekkende prestaties: een WK-titel, een Europese indoortitel en het ronden van de kaap van de 7.000 punten in de zevenkamp, de derde beste prestatie aller tijden. Maar toen ze het podium opkwam, verloor ze - wellicht omdat ze toch meer gewoon is van op spikes en sneakers te lopen dan hakken te dragen - één van haar schoenen. In wezen is zoiets een gênant moment, maar door de manier waarop Nafi doodgewoon weer haar voet in de pump stak, vormde ze het om tot een moment dat haar nog sympathieker maakte dan ze al was.


Pratfall-effect = foutjes tot menselijke imperfecties maken om zo meer sympathie te krijgen

Dat noemen we dus het “pratfall-effect”. Grote sprekers hebben het ook al meegemaakt als ze op een podium over een geluidskabel struikelen of koffie morsen op hun maat- of mantelpak. En hoewel sommigen misschien geneigd zijn te denken dat het dan verkorven is en dat ze op niet te veel bijval meer zullen moeten rekenen, gebeurt juist het omgekeerde: ze scoren daarmee punten. Want het zijn voorvallen die tonen dat het uiteindelijk ook maar om mensen gaat, die net als iedereen pech kunnen hebben en fouten kunnen maken. Ook als recruiter kan je je voordeel doen met het “pratfall-effect”.


Blunders met een human touch


Natuurlijk moeten je niet bewust fouten maken, maar je kan elk foutje, ook als het op het eerste gezicht een blunder van jewelste is, gebruiken om de menselijke toets te benadrukken. Er ook menselijk mee omgaan, door er een kwinkslag aan toe te voegen, zal bij de kandidaten een stuk de koudwatervrees wegnemen. Menselijkheid en imperfectie tonen zijn vandaag de dag meer dan ooit argumenten om kandidaten te overtuigen.


RecruitmentLab kan bedrijven helpen om die menselijkheid te tonen en zichzelf te blijven op dezelfde manier die Thiam dagelijks in de praktijk brengt. Wie zich als organisatie op de meest ‘echte’ manier van zijn menselijke kant laat zien, krijgt ongetwijfeld de beste kansen wat betreft talentwerving.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page