top of page

Hoe waardevol is menselijk kapitaal?

Deze week staat de ‘people’-factor in de kijker van de Drie P’s. People, oftewel menselijk kapitaal, omvat vaardigheden die economisch waardevol zijn.

Menselijk kapitaal, what's in a name

Waarom neemt u iemand aan voor een bepaalde functie? Omdat hij/zij over een bepaald diploma en praktische vaardigheden (denk maar aan met een bepaalde software kunnen werken) beschikt die nodig zijn om die baan uit te oefenen. Een vacature gaat vaak verder dan de hard skills maar kijkt ook naar de soft skills: creativiteit, charme, goede netwerker etc. Menselijk kapitaal valt te onderscheiden in vaardigheden die iemand kan aanleren maar ook talenten die aangeboren zijn.

U als werkgever kan een sleutelrol spelen om werknemers hun competenties te laten perfectioneren door te investeren in het menselijk kapitaal. Net zoals een andere goede investering zal u er uiteindelijk ook de vruchten van dragen, denk maar aan gelukkigere meer voldane werknemers die hun dagelijkse taken beter kunnen uitvoeren.

Hoe investeren in menselijk kapitaal?

Hoe praktiseert u dit? Opleidingen zijn een goede start. Hierbij is er wel de valkuil om de juiste opleiding voor de juiste werknemer te vinden. Iemand van boekhouding zal weinig baat hebben bij een cursus sales technieken. Denk dus goed na over welke competenties elk team of afdeling beschikt en waar verbetering nodig is.

Naast opleidingen is het belangrijk dat u als werkgever goed op de hoogte bent van de persoonlijke ambities van uw personeel. Liggen de ambities in lijn met het bedrijf en is er ruimte voor verbetering? Speel hier dan zeker op in want anders kan het zijn dat uw werknemer andere horizonten opzoekt. Een gebrek aan persoonlijke begeleiding is een van de grootste redenen waarom mensen op zoek gaan naar een andere job. Als uw personeel zich niet gewaardeerd en zich gefrustreerd voelt, dan is het moeilijk om hen uiteindelijk terug te motiveren.

Atlas Copco als goed voorbeeld

Naar de praktijk kijkend dan is Atlas Copco een mooi voorbeeld van hoe zij investeren in menselijk kapitaal. Zij geloven in “passionate people create exceptional things’ en realiseren een motiverende werksfeer door hun leidinggevenden hierop te laten inspelen. Hoe doen zij dat concreet? Jaarlijkse functioneringsgesprekken, persoonlijke coaching en een interne banenmarkt (als werknemer bij Atlas Copco heb je eerste keuze binnen alle vacatures wereldwijd van de groep) zijn slecht drie voorbeelden van hoe zij hun personeel ondersteunen.

Atlas Copco is hier zodanig sterk in dat ze een guideline boek hebben uitgebracht met uitgewerkte managementconcepten die de rode draad vormt in hun (personeels)beleid. Inspireer uzelf met bovenstaand filmpje!

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page