top of page

Betrek medewerkers en behaal betere resultaten


Voor een bedrijf zijn productiviteit en prestatie nog steeds belangrijke elementen. Op het einde van het boekjaar moet het per slot van rekening goede cijfers kunnen voorleggen. Hoe kan een werkgever ervoor zorgen dat zijn werknemers graag meewerken aan de groei van het bedrijf?

Betrokkenheid als motivator

Vroeger werden bonussen gebruikt om werknemers te motiveren, maar dat werkt nu niet meer. Tegenwoordig is betrokkenheid de beste motivator. Het zorgt namelijk voor een emotionele band tussen medewerker en bedrijf. Dit soort drijfveer wordt beschreven als intern. Vergeleken met externe motivatie, zorgt interne motivatie gemiddeld voor 13% meer productiviteit, 41% minder ziekteverzuim en 34% minder verloop. Klinkt als muziek in de oren, niet?

Eén constante: transparantie

In 2017 publiceerde SD worx een artikel waarin het de drijfveren van engagement op de werkvloer beschreef. Zes pijlers worden weergegeven, maar er is één constante: transparantie. Met een heldere en inspirerende missie, visie en strategie blijft iedereen betrokken. Werknemers krijgen aan de hand van die informatie een duidelijke koers voor ogen waardoor ze zich meer betrokken voelen. Ook een goede bedrijfs- en communicatiecultuur bindt werknemers.

Appreciatie blijft essentieel

Daarnaast hebben medewerkers nood aan een gevoel van verrijking en waarde. Denk aan elementen als verantwoordelijkheid, afwisseling van de taken en autonomie. Werknemers halen namelijk veel voldoening wanneer ze zich gewaardeerd voelen door hun leidinggevenden. Een persoonlijke bedanking, complimenten of vermelding op de interne bedrijfscommunicatie.

Jobhopping voorkomen

Tot slot gaat het niet enkel over de erkenning van het werk, maar ook over de taken zelf. Eerst en vooral is het belangrijk dat de taken uitdagend en verrijkend zijn. Daarbij geven medewerkers aan dat ze belang hechten aan “werkbaarheid”. Ze verlangen daarbij ondersteuning van hun leidinggevenden en collega’s. Verder zorgen doorgroeimogelijkheden ervoor dat werknemers blijven. Mochten ze zich geblokkeerd voelen zouden ze gemakkelijk elders op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen.

Bron: https://www.sdworx.be/nl-be/blog/hr-management/drijfveren-voor-engagement

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page