top of page

Employer branding betekent ook dat de baas toont wie hij is


In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018, bleek uit een enquête van de VRT dat een kwart van de jonge nieuwe kiezers een autoritaire leider zou verkiezen boven democratie. Het is wellicht een symptoom van de onzekerheid waaronder we met zijn allen als gevolg van onder meer de klimaatcrisis, de migratiegolf en de digitalisering en robotisering gebukt gaan.

Ook de resultaten van de jongste presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten en het brexitreferendum zouden een antwoord kunnen zijn op de lokroep van leiders die duidelijk maken het beter te weten. Ook in landen als Hongarije en Brazilië is de politieke macht ondertussen in handen dergelijke leiders.

Betekent dit dat we ook op de werkvloer teruggaan naar leiders die “daarom” en “omdat ik het zeg” als enige antwoord hebben als hun medewerkers de vraag stellen naar het waarom?

We blijven overtuigd van niet. Werknemers willen wel leidinggevenden die grenzen aangeven en daar duidelijk over zijn, maar die ook uitdragen waarom hun bedrijf doet wat het doet en wat daarbij de algemene lijn is. Eén van de belangrijkste employer branding regels voor organisaties is dat hun CEO naar buiten komt, zijn of haar stem laat horen, de passie en het verhaal van de onderneming in de verf zet, maar zich tegelijk ook kwetsbaar opstelt en regelmatig laat horen dat hij of zij wel bereid is om knopen door te hakken maar op geregelde tijdstippen ook nood heeft aan gespecialiseerd advies.

Vijf jaar geleden concludeerde HubSpot, een bedrijf dat software voor e-marketing ontwikkelt, dat CEO’s te weinig gebruik te maken van sociale media. (https://blog.hubspot.com/marketing/ceos-you-cant-afford-to-ignore-social-media-anymore ). Ondertussen hebben gelukkig al meer CEO’s die les begrepen, maar nog altijd blijven sommige bedrijfsleiders weg van de sociale media en missen zo de kans om bij consumenten en hun medewerkers hun organisatie te belichamen en duidelijk te maken waar ze voor staat. Ze hoeven natuurlijk niet om de haverklap te tweeten maar een regelmatige post op LinkedIn, Twitter of zelfs Facebook of Instagram is toch een blijk van transparantie en vertrouwen.

En daarbij mogen ze gerust tonen dat ze het ook soms niet meer weten. Ondanks de roep naar autoritaire leiders, zijn we ervan overtuigd dat bedrijven met een CEO die zijn of haar zwaktes durft tonen, meer kandidaten zal weten te overtuigen om voor het bedrijf te komen werken en er ook te blijven.

We hebben de jongste jaren genoeg voorbeelden gezien van bedrijfsleiders bij wie dat werkt. Denk maar aan Joost Callens, auteur van het boek ‘De kwetsbare leider’. En in het VTM-programma ‘Topondernemers in Vlaanderen’ bijvoorbeeld herhaalde de al zo vaak bekroonde Wouter Torfs nog maar eens dat hij zich niet schroomt om als het over zijn werkgevers gaat het woord ‘liefde’ te gebruiken. Eerder hoorden we dat voor een bedrijfscontext nog altijd ongewone woord ook uitspreken door Salvatore Curaba, de CEO van het bedrijf Easi dat in Wallonië al herhaaldelijk is verkozen tot beste werkgever (http://www.hetverhaalvandeleider.be/salvatore-curaba-gelukkkig-en-goede-prestaties-gaan-hand-hand/) .

Deze ondernemers komen naar buiten op de sociale media, zijn aanwezig om de boodschap van hun onderneming uit te dragen en tonen zich vooral authentiek. Het zijn de beste manieren om op een zeer efficiënte manier niet alleen de klanten, maar ook de medewerkers te overtuigen. Ook Brian Chesky, de CEO van Airbnb, stelt regelmatig vragen aan de Twitter-gemeenschap en creëert zo een rechtstreekse verbinding met klanten en medewerkers.

Voor efficiënte employer branding is de aanwezigheid van de CEO op de sociale media dan ook een must. Op voorwaarde dat zijn of haar posts daarop geen op de borstklopperij zijn, maar authentieke boodschappen.

In de recente ‘High Resolution Leadership’ studie van het Amerikaanse leiderschapsinstituut DDI blijkt trouwens ook dat CEO’s die actief zijn op sociale media en er authentieke boodschappen brengen, het stukken beter doen op het vlak van het “empoweren” van de medewerkers en van het invloed uitoefenen op klanten en op kandidaten.

Met andere woorden: voor efficiënte employer branding is de aanwezigheid van de CEO op sociale media niet langer een ‘nice to have’, maar een echte must. En hij of zij mag er in zijn of haar boodschappen gerust ook duidelijk zijn, zonder echter de autoritaire allesweter uit te hangen.

Ook Silvie Van de Reviere, zaakvoerster van RecruitmentLab geeft zich op een authentieke manier bloot tijdens een interview dat u binnenkort ziet verschijnen op onze website en sociale kanalen. Ze legt uit waar ze met RecruitmentLab voor staat en hoe ze alles als zelfstandige vrouw en mama met passie combineert.

Graag op de hoogte blijven van hoe je een authentiek employer brand kan ontwikkelen? Volg ons op LinkedIn.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page