top of page

The War for Talent has only begun


Een ding is zeker, de dag van vandaag wordt het steeds moeilijker om vacatures in te vullen met de juiste profielen. 2018 was volgens Leroy (topman van de VDAB) een absoluut recordjaar. Er was een hoogterecord voor het aantal nieuwe vacatures (287.000) en voor het aantal vacatures waar geen geschikte kandidaat voor werd gevonden (48.000). Dit in combinatie met het laagterecord van 186.000 werkzoekenden zorgde in 2018 voor een uiterst krappe arbeidsmarkt.

De Grexit en Talentrance

Daar waar de babyboomersgeneratie de komende jaren de arbeidsmarkt zullen verlaten (Grexit), komt er nieuw talent in de plaats . Opgelost dan toch? Helaas niet: de uitvloei van werknemers zal namelijk groter zijn dan de instroom. Fons Leroy, topman van de VDAB, stelt daarom dat men dringend een nieuwe strategie en aanpak nodig heeft voor het invullen van vacatures. “Wanneer we niets veranderen aan de manier waarop we vandaag deze vacatures invullen, zullen er tegen 2030 meer dan een half miljoen openstaande vacatures kunnen zijn.”

De nieuwe consument is ook de nieuwe werknemer

De nieuwe consument, van de millennials tot generatie Z, hebben hele nieuwe noden en behoeften. Ze vragen de bedrijven hun producten en diensten constant te evolueren en zichzelf geregeld opnieuw uit te vinden.

Maar deze nieuwe consumenten zijn ook de nieuwe werknemers. De behoefte aan innovatie ligt dus niet enkel meer in de relatie tussen bedrijf en klant maar ook tussen de relatie tussen bedrijf en werknemer.

Men bereikt de nieuwe consument niet meer door middel van oude reclamepraktijken, waarom zou dit dan voor rekrutering hetzelfde blijven? Vroeger was het voldoende om een vacature uit te schrijven en te wachten op respons, vandaag moeten bedrijven proactief zoeken en een relatie opbouwen met kandidaten

De talentenvijver

Dat de vijver der talenten steeds kleiner wordt, is ondertussen duidelijk. En aangezien de vissen op een andere manier aan de haak te slaan zijn, zal ook de visser moeten innoveren. Een goede rekruteringsstrategie is hiervoor essentieel alsook een passend HR-beleid. Employer branding is hierbij de basis van de relatie tussen bedrijf en (potentiële) werknemer.

Kandidaten zijn niet meer te overhalen met enkel loon of extralegale voordelen. Elementen zoals goede werksfeer, werk-privé balans en investeren in de ontwikkeling van de werknemers winnen aan belang. Alleen blijven deze waarden vaak holle begrippen die neergeschreven zijn in een vacature. Blaas de begrippen leven in (testimonials, foto’s, video’s…) en zet ze centraal in de communicatie naar kandidaten.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page